Wat is duurzaamheid?

Wat is duurzaamheid?

Duurzaam

Het woord ‘duurzaamheid’ wordt een steeds belangrijker topic in ons leven. Als je besluit duurzamer te gaan leven, kun je dat doen door je levensstijl daar op aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het eten van plantaardig voedsel of het kopen van tweedehands kleding, maar ook minder vliegen en het kopen van natuurlijke producten. Via het internet kun je voldoende inspiratie halen hoe je op een verantwoorde manier kunt leven.

Duurzaam eten

Momenteel zijn we goed bezig wat betreft het duurzaam eten. Tegenwoordig wordt er voldoende dier-en milieuvriendelijk voedsel gekocht. Helaas blijkt dat we veel voedsel weggooien wat eigenlijk nog goed is. Dat is hartstikke zonde; zeker als je bedenkt dat de mensen in Afrika al blij mogen zijn als ze iets te eten krijgen. Jaarlijks eten Nederlanders gemiddeld 40 kg vlees per persoon. Een kilo vlees staat qua uitstoot broeikasgassen gelijk aan 180 km autorijden. Dit heeft veel gevolgen voor ons klimaat als we zo doorgaan. De oplossing hiervoor is vrij simpel te bedenken. Door meer fruit, groente en vleesvervangers te eten draag je bij aan een betere wereld. Op deze manier wordt de wereld een stuk gezonder.

Kleding

Het maken van een spijkerbroek kost zo’n 10.000 liter water. Ontzettend veel! Dit is natuurlijk niet echt duurzaam. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de kledingindustrie zo’n 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot verantwoordelijk is. Jij als consument zijnde kan hier een steentje bijdragen door minder kleren per jaar te kopen. Wanneer je per jaar minder dan 3 kledingstukken koopt, bespaar je al 57 kg aan CO2 afval. Wanneer alle Nederlanders dit zouden doen, kom je ongeveer uit op een besparing van 970.000.000 kg CO2 per jaar. Dit getal staat gelijk aan ongeveer 2,1 miljoen mensen die vegetarisch eten per jaar. Je ziet dat je op deze manier een behoorlijk verschil kunt maken voor de wereld.

Electronica

Jaarlijks komen er steeds nieuwe modellen bij wat betreft mobieltjes, tablets, laptops en ga zo maar door. Wij willen altijd graag met de trend meegaan, dus vervangen we regelmatig onze devices. Helaas is dit niet duurzaam, zeker als je bedenkt dat er veel accu’s in die apparaten zitten die niet zo duurzaam zijn. In één jaar worden er gemiddeld 4 miljard aan nieuwe telefoontjes verkocht. Helaas is dit toch schadelijk voor het milieu. Alle overgebleven ‘oude’ electronica wordt e-waste genoemd. Dat afval bevat veel chemische stoffen zoals chroom, lood en kwik. Deze stoffen zijn erg schadelijk voor mensen die hiermee moeten werken. Ook komt het voor dat deze stoffen op de verkeerde plekken eindigen zoals de bodem, het grondwater en de lucht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *